Sportski sako

Kako da kombinujete sportske sakoe?! Uz nase savete nosite ih sa stilom!

Ako ste se ikad pitali kako nositi sportski sako, niste jedini. Izuzetno svestran odevni predmet raznovrsnog dizajna, sportski sako, potreban je svakom muskarcu, za svecane prilike (maturu, vencanja, svadbe), ali i svakodnevnu upotrebu.

U ovom tekstu saznaćete sve o sportskim sakoima za muskarce, kako ih nositi i kombinovati.

Sportski sakoi  podsecaju na sakoe od odela, ali nisu napravljeni  u kompletu sa odgovarajućim pantalonama. Sportski sakoi se obicno prave od pamuka, lana, vune, kasmira ili nekog drugog prirodnog materijala. Mogu biti jednobojni, ali se cesto izradjuju u raznim dezenima, sa prugama ili karirani.

Sportski sakoi i blejzeri

Iako izgledaju vrlo slicno, sportski sakoi muski i blejzeri nisu ista stvar. S tim u vezi moze se reci da je svaki blejzer sportski sako, ali nije svaki sportski sako blejzer.  Postoji mnogo razlicitih stilova sportskih sakoa, svi razlicitog nivoa formalnosti, a blejzeri su najformalniji. Razlika lezi u istoriji ova dva odevna predmeta i u njihovoj savremenoj primeni.

Postoje dve price o kreaciji blejzera. Kaze se da je termin ,,blejzer“ izveden sa broda na kojem su sakoi prvi put obuceni. Druga prica govori o tome da je blejzer izvorno bila jakna jarkih boja koju su nosile clanice broda Ladi  Margaret na Kembridz univerzitetu kasnih 1880-ih. Blejzeri su prikladni za svecanije prilike, izradjeni od finijih tkanina i izgledaju bas kao sako od odela.

Izvorna upotreba sportskih sakoa sa druge strane, bila je za jahanje , lov i druge stereotipne anglosaksonske aktivnosti.  Iako je danas moguce pronaci sportske sakoe u raznim bojama poput crvene ili zelene, uobicajeno je da se sakoi u plavoj, sivoj i crnoj boji nadju u vecini muskih garderobera. Sportski sakoi su u stvari casual, a neobicne kombinacije sakoa i pantalona  Vam daju velike mogucnosti za eksperimentisanje. Sportski sakoi cesto imaju zakrpe na laktovima. Sakoi mogu biti sa jednim, dva ili sve redje tri dugmeta, s tim da je samo gornje dugme funkcionalno.

Iako su vrlo jednostavan komad odece, sportski sakoi mogu stvoriti veliku zbrku muskarcima.  U nastavku nudimo nekoliko saveta za nosenje sportskih sakoa do punog efekta. To sto sportski sako nije odelo ne znaci da treba da budu skroz lezerni. Savrseni su ako idete na razgovor za posao, ako ste gost na vencanju ili imate poslovni casual dredd code. Sportski sakoi muski su odlican nacin da se osecate ugodno, ali i da izgledate elegantno i moderno, bez preterivanja.

Sportske sakoe mozete kombinovati uz farmerke. Bez obzira na godisnje doba, uz sportske sakoe bi trebalo da ukapate tamne nijanse farmerki, za formalniji izgled. Svetliji dzins je obezbedjen za prolece i leto, za neke lezernije prilike. To je dobra kombinacija ako ste maturant, a kako biste celoj kombinaciji dali na ozbiljnosti i eleganciji obucite kosulju i stavite kravatu ili leptir masnu, sa sve dzepnom maramicom.  

Sportske sakoe mozete nositi sa muskim pantalonama od kepera. Kljuc uspesne kombinacije sakoa i pantalona je kontrast boja.

Ukoliko zelite da kupite kvalitetan sportski sako za maturu, posao ili neku drugu svecanu priliku na pravom ste mestu. U prodaji u butiku Giovanni imamo veliki izbor muskih odela, smokinga ali i sakoa. Katalog sakoa za muskarce mozete pogledati OVDE.

sako, sakoi, muski, za, muskarce, svecani, moderni, za posao, poslovni
muski sako, sakoi, strukirani, plavi sako, svetlo plavi sako, za maturu, svadbu, nocni izlazak, za muskarce