MUŠKE KRAVATE

Iako više nije obavezan detalj modernog i ozbiljnog muškarca, kravata je još uvek poželjan simbol stila, i zgodno ju je imati u nekim prilikama. U tekstu koji sledi odgovaramo na neka pitanja „vezana“ za muške kravate. Kako odabrati kravatu, kako vezati kravatu, kako je održavati… ipak se „gospodin“ po kravati poznaje.

Pravila pri izboru kravate nema. Ako ne znate koju, najbolje je, kao i u svemu, odlučiti se za neki klasični model umerenijih boja, jednobojne ili ne tako agresivnih šara i motiva. Bitno je da kravate ne bude izgužvana, isflekana, jer ako ste je već stavili, hteli ste da se pokažete kao ozbiljan muškarac od stila, a ne kao aljkavac s ozbiljnim poremećajem vida, čim niste videli tu mrlju od jogurta veličine 2 cm kvadratna, i oblika bivšeg SSSR.

Dužina kravate bi trebalo da bude podešena tako da njen vrh doseže do kopče na kaišu pantalona. Vodite računa i o tome da ne bi smela da Vas guši: ako u okovratnik košulje možete da stavite dva prsta, kravata je dovoljno zategnuta.

Vezivanje muške kravate

A sada noćna mora svakog muškarca – vezivanje. Postoji nekoliko stilova – ASCOT, CROSS, BOW, FOUR IN HAND… ali za početnike u ovoj vanolimpijskoj kategoriji dovoljno je naučiti i WINDSOR stil. Evo pravila ove discipline.

1. Zakopčajte košulju uključujući i dugme na kragni. Podignite kragnu i oko vrata postavite kravatu tako da deblji deo bude na Vašoj desnoj strani (ili levoj ako ste levoruki). Pobrinite se da deblji deo kravate bude duplo duži od tankog dela.

2. Deblji deo prebacite preko kraćeg i provucite sa spoljne strane blago ga zategnuvši, potom deblji deo još jednom prebacite preko tanjeg dela, provucite s unutrašnje strane i konačno provucite kroz rupu koju ste formirali prethodnim pokretom.

3. Pridržavajući tanji deo, povucite čvor prema vrhu kragne i zategnite tako da Vam čvor prekriva dugme na kragni. Pobrinite se da deblji kraj kravate dopire do Vašeg struka tako da vam kravata ne bude ni prekratka ni predugačka.

Kad savladate ovaj početni nivo kursa gospodstva oličenog u kravati, javite se pa ćemo nastaviti sa obukom. Do tad, još ćemo Vas podučiti tome kako da održavate Vašu kravatu.

Održavanje

Da bi duže trajala, najbolje je da je skinete tako što ćete je razvezati na isti način kao što ste je i vezali. Ovo je bitno napomenuti, jer većina muškaraca svoje kravate samo skine preko glave olabavljujući čvor čime joj se značajno skraćuje vek. Kako bi se ispravili nabori nastali prilikom nošenja, kravatu izravnajte prstima, a zatim je urolajte u labavu rolnu i ostavite na ravnoj površini. Ukoliko je čuvate okačenu na vešalici, na njoj mogu ostati tragovi na mestu na kojem je bila presavijena. Ako su ti tragovi suviše vidljivi, možete je i ispeglati, mada se to ne preporučuje. Svilene kravate i kravate od poliestera trebalo bi peglati mlakom peglom, vunene kravate srednje zagrejanom, a za pamučne kravate podesite visoku temperaturu. Kravatu okrenite na naličje, prekrijte tankom čistom pamučnom krpom i pažljivo peglajte, deo po deo, kako ne biste napravili nabore na njoj. Na isti način je ispeglajte i sa lica, a zatim ostavite na ravnoj površini da se ohladi.
Kravate se danas najčešće prave od svile i mrlje sa njih se teško skidaju. Isflekano mesto nikada nemojte trljati, već nečistoću samo upijte čistom krpom. Svilu ne bi trebalo prati: tako ćete sa nje ukloniti mrlju, ali će na kravati ostati još veća fleka – od vode.
Hemijsko čišćenje uvek predstavlja dobar izbor, ali i to ima svoje mane. Kravata gubi sjaj, a može se dogoditi da i boja izbledi. Kod ručnog pranja preporučuje se da kravatu potopite u mlaku vodu sa blagim rastvorom sapunice i ostavite da odstoji desetak minuta. Možete je lagano istrljati, ali je ne smete cediti. Isperite je čistom vodom, umotajte u čist peškir i ostavite da se osuši na ravnoj površini..

Ovime smo razrešili nekoliko bitnih stavki u mističnoj igri Vaših živaca i prstiju sa tim parčetom materijala, koje iako malo, ostavlja izuzetno krupan utisak o onome ko je nosi. Pamet u glavu, kravatu u ruke, pa vežbajte..!